Akvarietillbehör som är bra till akvarium. Praktiska hjälpmedel. En del kan man tillverka själv. andra är lite dyrare. Vissa är faktiskt helt onödiga. 

Utrustningen som är nedskrivna nedan är inte ur någon som helst rangordning. Kommentarer om med vilken nytta man har av olika tillbehör är helt subjektivt från min egen erfarenhet. Det skiljer sig så klart från person till person. 

 

Hävert Sandtvätt  

Det första man stöter på när man anlägger sitt akvarium är att rena sin inköpta sand. Förvisso står det ofta på förpackningarna att sanden är tvättad men det är en sanning med lite modifikation. Visst är den tvättad men långt i från våra krav på klart vatten. Det finns lite olika konstruktioner av speciella sandtvättar på marknaden. För min egen del är det bortkastade pengar. Använd en vanlig 10liters hink. Fyll sand till ca 1/4-1/3 av hinken . Fyll upp med ljummet vatten och virvla runt med händerna. Gnugga sanden under tiden i handen så att alla små partiklar lossnar. Det är just dessa mikrosmå partiklar som ger det grummliga vattnet. När du gjort detta så att du tycker att vattnet i hinken är tillräckligt klart så gör du det 3-5ggr till. Tidsödande? Javisst men det kommer du att vara nöjd med när du fyller på vatten första gången. 

Här är det inte eller som gäller. Du kommer att få nytta av bägge tillbehören. Algmagnet är delad i två delar. På den ena sidan är det ett filtmaterial eller annat material som glider lätt mot glaset utan att förorsaka repor. Denna beklädda sida skall vara utanför akvariet. På den andra sidan är det monterat ett material lite grövre yta. Denna kommer att ta bort algerna. Dessa bägge halvor jobbar med varandra. Håll delen med den grövre ytan under vattnet i akvariet samtidigt som du håller den filtbeklädda delen mot glaset så att de, med hälp av magnetism håller ihop. Nu kan du med den yttre delen dra från kant till kant längs glaset och insidan rengörs. Ett råd på vägen är att inte lockas att köpa algmagnet med för grov sida för rengöring. Den kan, vid flitigt användande skapa små repor i akvariet. Fördelar: Lätt att hålla glaset rent utan att mecka för mycket med utrustning. Smaken är olika men jag har ofta en magnet sittande på rutan i ena hörnet. För att någon gång då och då dra ett varv. 

Nackdel: Dra inte i magneten. Då ramlar den sidan som sitter i akvariet ned på botten. Bökigt och blött. 

Algskrapan är ett bra och enkelt tillbehör. Välj inte en för vek konstruktion. Du kommer att ångra dig. Om handtaget skall vara långt eller kort kan kvitta. Tar man med ett kort skaft får man räkna med att det blir lite blött när man rengör. Å andra sidan tar det mindre plats. Med långt skaft kommer man åt längre ned i hörnorna och du kan enkelt rengöra lite då och då utan att blöta ned dig eller runt omkring akvariet. 

Pris på en bra algmagnet ca 80-150kr och pris på en bra algskrapa är 100-130kr

Sera algmagnet small

Algmagnet akvarium

Algskrapa långt skaft

Algskrapa i plasr med långt skaft

  • Slamsugare och hävert. Två hjälpmedel som finns i samma. För att byta vatten använder jag alltid en vanlig slang. Ut i närmsta avlopp som ligger lägre än akvariet. Det fungerar enligt hävertprincipen. Man hänger inloppssidan av slangen i akvariet och suger i den andra. När väl vattenströmmen tagit fart är det bara att hänga utloppet ner i brunnen, badkaret eller kanske direkt ut. Huvudsaken är att utloppssidan är lägre än inloppssidans lägsta punkt. Man kan vid dessa tillfälle, givetvis passsa på att rensa botten från smuts och gamla växtrester. En stor nackdel med denna slangmetod är att det kommer att dras in både grus, växter och kanske till och med en och annan liten fisk. Detta är ju inte önskvärt. Som en lösning på detta finns det flera olika, förhållandevis billiga häverts. En del av dessa tillåter att man faktiskt rör upp lite på botten och suger upp smutsigt vatten utan att få med sig grus mm. Se bilder nedan. Kostnad. Från 60kr. Motordrivna upp till 650kr.

Sera Gravel Cleaner

Slamhävert från Sera

Juwel Aquaclean

Juwel Aquacleaner. Sandtvätt hävert

Håv: Ja vad skall man säga mer än att en håv är helt nödvändig. Kanske till och med nödvändigt med flera olika. Storlek på håven och maskstorlek beror ju lite på storleken på akvariet och storleken på akvariefisk. Själv föredrar jag lite större maskstorlek då dessa löper bättre i vattnet och är lite lättare att förflytta snabbt. Det finns håvar med stor maskstorlek och håvstorlek från 6cm upp till 40cm. Nackdelen med de grövre sorten är att mindre yngel går igenom. Därför behövs med all säkerhet någon med lite mindre maskstorlek. Finns också i lite olika storleker upp till 30cm. En håv på 30cm och liten masklstorlek blir svår att föra i vattnet då den har svårt att släppa igenom så mycket vatten. 

Valet av håv är ju givetvis beroende på vad man har i karet. En populär håv för mindre akvarier eller nanoakvarier är runda håvar med teleskopskaft. Dessa tar liten plats och är lätt att använda även i det minsta nanoakvariet. Lämpligt för räkor och yngel. En liten nackdel på grund av formen är att man inte kommer in i hörnorna. 

Grovmaskig håv

Grovmaskig håv från JBL

Zolux finmaskig håv

Finmaskig vit håv Zolux

Räkhåv med teleskopskaft

Räkhåv med teleskopskaft

Termometer: Ett litet men ack så viktigt tillbehör till akvarium. Temperaturen är en viktig parameter när man håller akvariefisk. Fiskar är framför allt känsliga för snabba förändringar av vattenkvalitén. Har man ett mindre akvarium, till vilka jag räknar akvarium under 100liter, så kommer en trasig doppvärmare eller direkt solljus att snabbt få temperaturen i akvariet att stiga till, för fisken en farlig temperatur. Av praktiska skäl tycker jag mest om den typen man klistrar på utsidan av akvariet. Den visar temperaturen med hjälp av flytande kristaller som har olika färgnyanser vid olika temperaturer. Den typen är inte så exakt som de bättre termometrar med vätska eller gas men fullt tillräckligt för normalanvändaren. Du kan med en snabb kontroll mot glaset se hur temperaturen ligger. 

Några snäpp bättre är de elektriska termomterar med en avkännare som man hänger i vattnet och placerar avläsningen utanpå akvariet. Någon variant av akvarietermometer sätter man på insidan i vattnet och drivs av ett batteri. Lätt att avläsa och enkel att monter med sugpropp.

Priset för en fullgod digital termometer är ca 15kr. Termomter att sätta i hållare i akvariet eller låta flyta fritt kostar ca 25kr. Elektriska termomtrar ca 100kr.

Digital termometer.

Digital termometer

 

Digital batteridriven

Digital termometer batteridriven

Termometer sensor

Termometer med sensor

Termometer m sprit.

Termometer

Verktyg. Några akvarieverktyg som kan vara användbara är tänger och saxar för växtskötsel. Även här finns det en uppsjö av olika sorter i skiftande prisläge. Aquascape har ju verkligen blivit populärt och är många gånger riktigt finlir vid plantering- och inredningsarbete. Här kommer en bra pincett väl till pass. Ofta är det i trång miljö man arbetar och växter är känsliga att flytta i akvariet så det gäller att de är både bra och enkla att jobba med. Finns i olka varianter på längd och hur de är bockade för att komma till överallt. 

En likaledes lång och bra sax för att klippa av dåliga växtdelar, ansa friska plantor mm är också ett användbart verktyg. Man skall verkligen undvika att dra eller knipa av blad eller stammar. Snittet skall vara så fint som möjligt. 

Har man ett stort och djupt akvarium är en lång planteringstång bra. Finns i flera olika längder upp till 50cm. Man håller fast det man skall placera ut med en tång och kan enkelt föra ned det i gruset eller lägga det direkt ovan på.

Ett litet roligt hjälpemdel är planteringsklämma eller växtnål. Kallas lite olika. Man använder de för att hålla växten på plats i gruset när den är nyplanterad och dess rötter inte har grott riktigt.

Planteringspincett

Planteringspincett för akvarieväxter

Fluval akvariesax

Akvariesax

Planteringstång 50cm

Planteringstång 50cm

Växtnål

Växtnål för plantering av mindre plantor